image1 image2 image3

USPJEŠNA DVA PREMIJERNA IZVOĐENJA NAJVEĆE BALKANSKE TEATARSKE KOPRODUKCIJE

MESS2014 SJP EU Web 01
Dizajn: Bojan Mustur

Uskoro bh. turneja, a potom premijere u Zagrebu i Beogradu 2015.

Najveća regionalna koprodukcija na Balkanu u proteklih petnaest godina, trilogija “Janje / Kokoš / Orao“, imala je svoju premijeru i prvo reprizno igranje 5. i 6. decembra u Sarajevskom ratnom teatru. Zajednička trilogija Internacionalnog teatarskog festivala MESS – Scena MESS, BITEF teatra i Zagrebačkog kazališta mladih, plod je saradnje na projektu “Stoljeće jedne porodice“ koji finansira Evropska Unija kroz program Sarajevo 2014 i koji ima za cilj da doprinese obilježavanju 2014. kao godine prenošenja europskih vrijednosti i pomirenja.

Naglašavajući činjenicu da je Sarajevski ratni teatar u oba navrata bio premali da primi sve zainteresirane ljubitelje teatra, direktor MESS-a, Dino Mustafić, istakao je kako je posebno sretan što se ovom trilogijom saradnja između pomenutih teatara nastavila i čak podigla na jedan viši nivo. “Ova trilogija je jedinstven teatarski poduhvat na našim prostorima i mlade rediteljice su na pravi način prikazale različite aspekte postkonfliktnih društava u kojima svi živimo. Intenzivnu sarađujemo od ranije, ali je ovo do sada naš najveći projekat. Zbog toga nam je veoma drago što relevantnost ove teme garantuje da će trilogija nastaviti svoj teatarski put“, naveo je Mustafić te najavio i naredna igranja.

Janje 01 VHB
"Janje"
Fotografija: Velija Hasanbegović

Imamo želju da “Janje / Kokoš / Orao“ predstavimo u svim većim teatarskim centrima u BiH i regionu. Već krajem godine ćemo krenuti sa bh. turnejom koja će početi u Zenici, a u januaru nas očekuju premijere u Beogradu i Zagrebu“, najavio je Mustafić te dodao da u svakoj od predstava ove trilogije igraju glumci i glumice iz svih gradova, a među njima su i brojna poznata glumačka imena kao što su Dubravka Kovjanić, Ivana Krizmanić, Alban Ukaj, Filip Eldan, Miloš Timotijević i drugi.

Kokos 02 VHB
"Kokoš"
Fotografija: Velija Hasanbegović

Ističući kako je sretna zbog velikog interesa publike, rediteljica predstave “Janje“, Anica Tomić, rekla je kako je veoma bitno da publika u cijelom regionu preispita naš odnos prema historiji koja je zajednička. “Sarajevo je bilo idealno za početak teatarskog puta naše trilogije zbog cijele priče koja ga okružuje ove godine. Ipak, mi se jako radujemo narednim igranjima, posebno u Beogradu i Zagrebu gdje također očekujemo mnogo publike“, navela je Tomićeva.

Orao 01 VHB
"Orao"
Fotografija: Velija Hasanbegović

“Stoljeće jedne porodice” je dvanaestomjesečni projekt ukupne vrijednosti od 148 320 €, finansiran iz sredstava Europske unije iz programa Sarajevo 2014, te Kantona Sarajevo. Projektom se želi doprinijeti obilježavanju 2014. kao godine prenošenja europskih vrijednosti i pomirenja, raznolikosti i predanosti da se zajedno suočimo s izazovima u Bosni i Hercegovini, otkrivajući i suprotstavljajući se transgeneracijskom transferu nacionalizma, otvoreno se suočavajući s prošlošću, te naglašavajući multietnički karakter Bosne i Hercegovine.

International theater festival MESS
Maršala Tita 54/I, 71000 Sarajevo
Bosnia and Herzegovina
Tel: + 387 33 200 392
Fax: + 387 33 211 972
Email: info@mess.ba
www.mess.ba

 

Facebook Twitter YouTube

 

 

Internacionalni teatarski festival MESS
Maršala Tita 54/I, 71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina
Tel: + 387 33 200 392
Fax: + 387 33 211 972
Email: info@mess.ba
www.mess.ba