image1 image2 image3

PREMIJERNO PREDSTAVLJANJE PROJEKTA “ATLETE SRCA“ U UTORAK NA DAN NEZAVISNOSTI BIH

Atlete Srca
Dizajn: Enes Huseinčehajić
Fotografija: Velija Hasanbegović


Pozorišni performans i izložba posvećeni reprezentativcima BiH u sjedećoj odbojci


Pozorišni performans i izložba ”Atlete srca”, autora Nermina Hamzagića, premijerno će se predstaviti sarajevskoj publici na Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine u utorak, 01. marta 2016. godine Art Depou Ars Aevi. Nastao u koprodukciji Udruženja Art Hub i Internacionalnog teatarskog festivala MESS te uz partnerstvo Muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi, performans i izložba “Atlete srca“ ima za cilj odavanje priznanja reprezentativcima Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci koji su najtrofejniji sportski kolektiv u državi. Nakon premijernog predstavljanja, izložba će za sve posjetioce ostati otvorena od 2. do 6. marta u periodu od 10 do 18 sati.

Naglašavajući da ovaj projekat želi povezati sport, kulturu i umjetnost, autor Nermin Hamzagić je istakao da su naši reprezentativci u sjedećoj odbojci u pravom smislu riječi atlete srca. “Umijeće naših reprezentativaca je jedinstveno i specifično. Ono predstavlja plemenitu vještinu koju želimo staviti u okvire umjetnosti, jer od same igre, odnosno njene forme, važnija je ideja koju nosi svaki pokret igrača i svaka njihova pobjeda. Kao i  umjetničko djelo, njihova igra može da nas zadivi svojom formom ili tehnikom, ali ono što je mnogo bitnije je da pokreće nešto u nama“, naveo je autor Nermin Hamzagić te dodao da je naše društvo sporadično i nedovoljno govori o ovim vrhunskim sportistima koji bi u nekoj drugoj sredini uživali status idola nacije i uzora za mlade ljude.

Za premijeru projekta smo odabrali ovaj simbolični datum u namjeri da povežemo sudbinu igrača sjedeće odbojke sa sudbinom njihove domovine. Veliki broj njih aktivno je učestvovao u odbrani suvereniteta i nezavisnosti Bosne i Hercegovine, a 24 godine kasnije oni tu borbu nastavljaju na sportskom terenu“, rekao je Hamzagić te dodao da izložbeni dio projekta činiti dvanaest portretareprezentativaca Bosne i Hercegovine koje je načinio fotograf Velija Hasanbegović.

Uz Nermina Hamzagića i Veliju Hasanbegovića, autorski tim projekta čine kostimografkinja Irma Saje, dizajner Enes Huseinčehajić, šminkerica Maja Koristović-Talović, snimatelj tona Nirvan Imamović, autor popratnog teksta, Nihad Kreševljaković, lektorica Asja Krsmanović dok su producenti projekta Dino Mustafić i Lejla Hasanbegović.

Članovi Reprezentacije Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci koji su dio projekta su Ismet Godinjak, Adnan Manko, Armin Šehić, Adnan Kešmer, Asim Medić, Mirzet Duran, Nizam Čančar, Dževad Hamzić, Benis Kadrić, Ermin Jusufović, Sabahudin Delalić i Safet Alibašić.

International Theater Festival
MESS - Scene MESS
Maršala Tita 54/I, 71000 Sarajevo
Bosnia and Herzegovina
Tel: + 387 33 200 392
Fax: + 387 33 211 972
Email: mess@mess.ba
www.mess.ba

Facebook Twitter YouTube
Instagram ISSUU Location

Internacionalni teatarski festival
MESS - Scena MESS

Maršala Tita 54/I, 71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina
Tel: + 387 33 200 392
Fax: + 387 33 211 972
Email: mess@mess.ba
www.mess.ba